Kees Pellenaars wordt onverwacht wereldkampioen

'Ik ga die regenboogtrui mee naar huis nemen'. Dat zegt Kees Pellenaars (10 mei 1913) uit Terheijden tegen zijn moeder als hij in augustus 1934 naar Leipzig vertrekt om deel te nemen aan het WK voor amateurs op de weg. 

Na 112,8 kilometer wedstrijd drukt de 21-jarige Pellenaars zijn voorwiel als eerste over de meet in Leipzig en mag hij inderdaad de regenboogtrui aantrekken.

De jonge coureur uit Terheijden toont zich voor zo'n 75.000 toeschouwers de snelste van een kopgroep van vier renners. Op 400 meter voor de eindstreep rijdt Pellenaars nog op de vierde plek. Maar dan schakelt hij zijn ketting op de grootste versnelling en begint aan een onwaarschijnlijke rush. In de laatste 50 meter weet hij zijn wiel voorbij dat van de Fransman Deforge te drukken. De Belg André finisht als derde. Pellenaars is de eerste Nederlandse wereldkampioen op de weg, terwijl in wegwedstrijden in Nederland op dat moment in principe nog verboden zijn.

Als een Nederlandse verslaggever hem een microfoon onder zijn neus duwt, zegt hij enkel: 'Leve Brabant'. De volgende dag is het groot feest in Terheijden en wordt Pellenaars gehuldigd door de burgemeester. Na het feest trekt vader Pellenaars zijn zoon de regenboogtrui opnieuw aan en zegt: 'Een wereldkampioen moet in zijn trui slapen.'

In 1936 wordt Pellenaars in Hoogerheide ook Nederlands kampioen bij de profs. Zij rijden in die tijd een gezamenlijke wedstrijd met de amateurs en onafhankelijken. Daardoor gaan er meer dan 300 renners van start. De koers eindigt in een sprint met negen renners, die wordt gewonnen door amateur Gommans. Pellenaars finisht als tweede, maar is wel de eerste prof in de uitslag. Uiteindelijk rijden slechts 22 renners de wedstrijd uit.

De carrière van Kees Pellenaars wordt gedwarsboomd door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Een ernstig ongeluk in de Ronde van Duitsland in 1950 betekent een abrupt einde van zijn wielercarrière. Het jaar daarop maakt Pellenaars zijn debuut als ploegleider van de Nederlandse ploeg in de Tour de France. Dat jaar wint Wim van Est de etappe in Dax en verovert hij als eerste Nederlander de gele trui.

Daarna wordt Pellenaars ploegleider bij Locomotief en behaalt hij in de Tour vele successen met renners als Woutje Wagtmans, Wim van Est, Gerrit Voorting en Jan Nolten. 

Na een conflict met de wielerbond belandt Pellenaars na 1957 enkele jaren op een zijspoor, maar in 1964 keert hij terug in het peloton met de roemruchte TeleVizier-ploeg. Voor die ploeg behalen onder andere Gerben Karstens, Jo de Roo en Henk Nijdam dagsuccessen in de Tour de France. TeleVizier ziet in vier jaar tijd zijn oplage vertienvoudigen, van 30.000 naar 300.000 stuks.

Kees Pellenaars overlijdt op 30 januari 1988 op 74-jarige leeftijd in Breda (Bron: West-Brabantse Wielerkampioenen)