Keetie van Oosten-Hage breekt het werelduurrecord

Keetie van Oosten-Hage, die geboren en getogen werd op het Zeeuwse eiland Tholen,  behoorde in de jaren '60 en '70 zowel op de weg als op de baan tot de wereldtop. Zij werd tweemaal wereldkampioen op de weg, in 1968 en 1976. Ook won zij drie keer zilver en drie keer brons. Op de baan werd Van Oosten-Hage vier keer wereldkampioen achtervolging. Bovendien werd ze twintig keer Nederlands kampioen.

Op 16 september 1978 verbeterde zij in München het werelduurrecord. Van Oosten-Hage legde een afstand van 43,082 kilometer af. In die tijd was vrouwenwielrennen nog geen onderdeel bij de Olympische Spelen en er bestonden ook nog geen grote rondes voor vrouwen zoals de Tour Féminin.  

Zowel in 1976 als 1978 werd Van Oosten-Hage in Nederland gekozen tot Sportvrouw van het jaar. Bovendien is de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste Nederlandse wielrenster inmiddels naar haar genoemd. Deze sportprijs werd in 1976, 1977 en in 1978 aan haar toegekend.


Op het Zeeuwse eiland Tholen is nog altijd een fietsroute naar haar genoemd. Deze route van 86 kilometer loopt over de geboortegrond van de wielervrouw. Net buiten het dorp Sint Maartensdijk, loopt de route langs het geboortehuis van Keetie. Via de noordwestkant van Tholen fiets je naar Sint-Philipsland (Flipland voor de Zeeuwen). Langs de Oosterschelde pak je een paar flinke buitendijkse stukken mee.