Wegwielrennen

West-Brabant is de bakermat van de wielersport in Nederland. De regio bracht in de afgelopen decennia een groot aantal wielerkampioenen voort. Kees Pellenaars uit Terheijden was in 1934 bijvoorbeeld de eerste Nederlandse wereldkampioen op de weg, Wim van Est uit Fijnaart wist als eerste Nederlander de gele trui in de Tour de France te veroveren.

Maar ook bekende renners als Woutje Wagtmans, Rini Wagtmans en later Frits Pirard, Johan van der Velde, Jacques Hanegraaf en Adrie van der Poel zijn geboren en getogen in de Regio West-Brabant. Het is vrijwel onmogelijk om de prestaties van alle renners uit West-Brabant hier te vermelden. Daarom hier een greep uit de rijke historie van de West-Brabantse wielersport.

1900

Geschiedenis West-Brabantse wielersport 1900-1949

De 19-jarige Jacques Smout uit Bergen op Zoom komt de eer toe de West-Brabantse wielersport voor het eerst ‘op de kaart’ te hebben gezet. In het najaar van 1897 vestigt hij een officieel ‘zesuursrecord’ door op slechte wegen in Noord-West Brabant een afstand af te leggen van 153,6 km, erkend door de toenmalige wielerbond ANWB.  

 

Lees verder  
1934

Kees Pellenaars wordt onverwacht wereldkampioen

'Ik ga die regenboogtrui mee naar huis nemen'. Dat zegt Kees Pellenaars (10 mei 1913) uit Terheijden tegen zijn moeder als hij in augustus 1934 naar Leipzig vertrekt om deel te nemen aan het WK voor amateurs op de weg. 

Lees verder  
1937

John Braspennincx: Koning der Kermiscourses en Smokkelkoning

Met twee Nederlandse titels op de weg bij de profs en één bij de onafhankelijken behoorde John Braspennincx (24 mei 1914) tot de absolute toprenners in de jaren '30, '40 en '50 van de vorige eeuw. In 1936 werd hij in Hoogerheide voor de eerste keer Nederlands kampioen bij de onafhankelijken. Een jaar later in 1937 sprintte hij op de Cauberg in Valkenburg naar het rood-wit-blauw bij de profs.

Lees verder  
1968

Keetie van Oosten-Hage breekt het werelduurrecord

Keetie van Oosten-Hage, die geboren en getogen werd op het Zeeuwse eiland Tholen,  behoorde in de jaren '60 en '70 zowel op de weg als op de baan tot de wereldtop. Zij werd tweemaal wereldkampioen op de weg, in 1968 en 1976. Ook won zij drie keer zilver en drie keer brons. Op de baan werd Van Oosten-Hage vier keer wereldkampioen achtervolging. Bovendien werd ze twintig keer Nederlands kampioen.

Lees verder