Natascha den Ouden: alleskunner met passie voor het veldrijden

In 1988 wordt in Hulsberg het eerste Nederlandse kampioenschap veldrijden voor vrouwen gehouden. De 14-jarige Natascha den Ouden uit Galder weet in dit kampioenschap achter Anita Hakkert een knappe zilveren medaille te veroveren. Een jaar later in Sint-Michielsgestel mag ze vervolgens op het hoogste schavot van het erepodium plaatsnemen. Het is de eerste van in totaal vier Nederlandse titels veldrijden bij de vrouwen.

 

 

In Sint-Michielsgestel is een fraai parcours uitgezet op en rond de golfbaan bij landgoed Zegenwerp. Den Ouden gaat er al bij de start als een speer vandoor en rijdt de gehele wedstrijd alleen op kop. Aan de finish heeft zij een voorsprong van meer dan tweeënhalve minuut op de nummers twee en drie Anita Hakkert en Anita Mulder.

Een jaar later prolongeert Den Ouden haar nationale titel in Maarn. Dit keer mogen Nicolle Leyten en Suzan van Bussel als tweede en derde mee op het podium. In 1991 lijkt de West-Brabantse in Gieten opnieuw op weg naar de titel, maar komt ze onderweg in aanraking met een boom. Daardoor rijdt Nicolle Leijten naar het rood-wit-blauw. In 1992 neemt Den Ouden in Valkenswaard echter sportief revanche en rijdt ze naar haar derde nationale titel. Ditmaal voor Elsbeth Vink en Nicolle Leijten.

Haar laatste titel verovert zij in 1994, opnieuw in Sint-Michielsgestel. Door een knieblessure heeft de Galderse dat seizoen nog geen enkele andere veldrit gereden. Daarom moet ze achteraan starten. Toch vormt dat geen probleem. Al bij de eerste ronde heeft ze iedereen ingehaald en gaat ze alleen aan de leiding. Aan de eindstreep ligt ze meer dan een halve minuut voorsprong op Jet Jongeling en bijna een minuut op Daphny van den Brand.

Den Ouden is niet alleen een goed veldrijdster, maar kan ook op de weg en de baan goed uit de voeten. Zo eindigt ze vier keer als derde bij het NK tijdrijden voor vrouwen en weet ze ook op de baan meerdere NK-medailles te veroveren. Bij  het WK voor junioren in Moskou verovert ze een zilveren medaille op het onderdeel achtervolging op de baan. Tijdens deze trip ontmoet ze ook haar latere echtgenoot Servais Knaven, met wie ze in 1998 in het huwelijksbootje treedt.

Zij hebben inmiddels vier dochters, die ook allemaal aan wielrennen doen.