De Vos klopt Rabo-renners

Zeven keer stond Wim de Vos (18 maart 1968) op het podium bij een NK veldrijden voor professionals, maar slechts één keer greep hij het rood-wit-blauw. In 1997 stond er in het Gelderse Zeddam geen maat op de renner uit Oosterhout en verwees hij Rabo-troeven Richard Groenendaal en Adrie van der Poel naar de overige podiumplaatsen.

De 28-jarige De Vos behoort in Zeddam op voorhand niet bij de favorieten voor de titel. De algemene verwachting is dat of Groenendaal of Van der Poel er met de winst vandoor zal gaan. De Oosterhouter heeft tot half december een ongelukkig seizoen gedraaid, mede veroorzaakt door maagklachten en slokdarmproblemen. Maar de laatste weken voor het NK begint het beter te gaan met De Vos.

Het heeft de nacht voor de wedstrijd flink gevroren in Zeddam, waardoor de ondergrond hard is en het een snelle koers gaat worden. De Vos neemt direct bij de start al het initiatief en krijgt vier renners mee: Erik Boezewinkel, Adrie van der Poel, Marcel Gerritsen en Wilfried Veldkamp. Groenendaal trapt vlak na de start zijn achterwiel scheef en moet direct in de achtervolging.

Na vier rondes weet Groenedaal de aansluiting te maken bij de kopgroep. Uiteindelijk blijft De Vos samen met de twee Rabo-ploeggenoten over. Die demarreren om de beurt, maar De Vos voelt zich ijzersterk en geeft geen krimp. Enkele rondes trekt hij zelf ten aanval. Achter hem doen ze er alles aan om terug te komen, maar de Oosterhouter houdt knap stand en rijdt naar de titel.

De Vos wordt in totaal drie keer derde en drie keer tweede op een NK voor beroepsrenners. Daarnaast weet hij bij het WK voor profs in het Italiaanse Corva in 1993 op een supersnel parcours een bronzen medaille te behalen, achter de Fransman Dominique Arnould en de Duitser Mike Kluge. In de feestvreugde bij het behalen van die medaille vraagt hij zijn vriendin Marga vervolgens ten huwelijk.

Hij rijdt nog tot 2003 bij de profs, maar sukkelt de laatste seizoenen wat met zijn gezondheid en kan dan niet meer met de top mee. In 2005 opent hij samen met zijn vrouw een rijwielzaak.