Wereldtitel kroon op carrière van Adrie van der Poel

Op de erelijst van Adrie van der Poel (17 juni 1959) staan onder meer zeges in de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race en twee Touretappes. Maar een absolute kroon op zijn carrière was de wereldtitel veldrijden die hij behaalde in 1996.

Van der Poel begon zijn carrière op de weg, en viel al in zijn eerste seizoen bij de beroepsrenners op met tweede plaatsen in Parijs-Nice en de Waalse Pijl. Gaandeweg zijn carrière ging hij ook veldrijden om het hele jaar in competitie te kunnen blijven. Al rap bleek hij op die discipline bij de wereldtop te horen en de laatste jaren van zijn carrière hield hij zich nog vrijwel uitsluitend met het veldrijden bezig.

In het veldrijden eindigde hij vijf keer als tweede op het WK en werd hij zes keer Nederlands kampioen. In het Franse Montreuil sprintte hij in 1996 naar de wereldtitel veldrijden voor de Italianen Pontoni en Bramati.

Van der Poel is getrouwd met de dochter Franse wielrenner Raymond Poulidor. Samen hebben zij twee zonen, Mathieu en David, die momenteel furore maken in het veldrijden.