Nederlandse tourrenners uit ’96 verkennen RvF Brabant

8 juni 2021

In 1996 was ’s-Hertogenbosch het decor van de tourstart, waarbij de Zwitserse Nederlander Alex Zülle de proloog won. Frédéric Moncassin versloeg Jeroen Blijlevens een dag later in de eerste etappe, na een zinderende eindsprint.

 

Nu, 25 jaar later, is de tour terug in ’s-Hertogenbosch met de tweede editie van “De Ronde van Frankrijk in Brabant”. Een evenement voor recreatieve fietsers, waarbij de deelnemers de uitdaging aangaan om in één dag de ronde te fietsen. Het bijzondere aan de +/- 80 kilometer lange route is het feit dat deze dezelfde vorm heeft als de contouren van Frankrijk.

Na deze route is de Brabantse stad nog niet klaar met de grote rondes, want volgend jaar start de tweede etappe van La Vuelta a España. Daarom is de route dit jaar uitgebreid met “De Ronde van Spanje in Brabant”. Ook deze route heeft de contouren van het land Spanje. Beide routes zijn “geo-grafisch logisch” aan elkaar gelinkt. De totale afstand is 125 kilometer. Twee grote rondes op één dag, hoe gaaf is dat!

Het evenement vindt plaats op 10 en 11 juli 2021, met start en finish bij Maaspoort in ’s-Hertogenbosch. De opbrengst gaat naar ‘Spieren voor Spieren’. Een stichting met als missie om alle spierziekten bij kinderen te verslaan. Bij de eerste editie in 2020 is er ruim 23.000 euro ingezameld.

Op 8 juni stonden er aan het vertrek: Erik Breukink, Erik Dekker, Maarten den Bakker en Bart Voskamp. Als gastrenners hebben ook Elfstedentocht winnaar Henk Angenent en wereldkampioen veldrijden Richard Groenendaal deelgenomen. Minke Booij, directeur van Spieren voor Spieren, gaf het startsein

“Het is een mooie, afwisselende route door Brabant met een pittige finale”, glimlacht Erik Dekker. “Maar het mooiste is dat je na afloop de contouren van Frankrijk op je fietsnavigatiesysteem hebt staan.”

“Wat een gaaf initiatief”, zegt directeur Minke Booij van de stichting. “Spieren voor Spieren is ont-staan vanuit topsporters. Zij weten als geen ander hoe belangrijk een goed functionerend lichaam is om een topprestatie te kunnen leveren. Kinderen met een spierziekte verliezen elke dag spierkracht en de impact op hun leven en dat van hun gezin is groot. Wij zijn elke keer opnieuw onder de indruk en dankbaar dat sporters hun gezonde spieren inzetten om geld in te zamelen voor zieke spieren. Zo komt genezing voor kinderen met een spierziekte sneller dichterbij.”

Inschrijven voor de Ronde van Frankrijk in Brabant op 11 juli 2021 kan via https://www.sportenvoorspieren.nl/uitdaging/de-ronde-van-frankrijk-in-brabant-2021

Benieuwd naar de route? Kijk dan op https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1CwGBH0dfnvtMbUogh0JSYiXL85npQK8e&usp=sharing