ZLM Tour wordt verplaatst naar 2022

De 33e editie van de ZLM Tour zal pas in 2022 worden verreden. Het eerder door de Nederlandse Overheid gepresenteerde openingsplan bood perspectief, mede omdat de ZLM Tour een topsportwedstrijd betreft. De genoemde data uit het openingsplan blijken echter niet te worden gehaald. Dit betekent dat er later dan gepland versoepelingen zullen gaan plaatsvinden, wat met name betreffende gemeentes te weinig vertrouwen geeft om de ZLM Tour 2021, die van 9 t/m 13 juni zou plaatsvinden, door te kunnen zetten.

 

Niels Geven, projectleider van de ZLM Tour bij organisator Libéma Profcycling licht toe dat er met de betrokken belanghebbenden alles aan is gedaan om de vergunningen in orde te krijgen. ‘In totaal zouden we met de ZLM Tour door 5 verschillende veiligheidsregio’s rijden, zijn 8 verschillende gemeentes start- en/of finishplaats en doorkruisen we in totaal meer dan 30 verschillende gemeentes. Van al deze partijen moeten we een vergunning krijgen om te mogen fietsen. Binnen de huidige maatregelen mag er nergens langs het parcours publiek aanwezig zijn. Bij de start-/finishlocaties kon dit worden gerealiseerd, maar langs de route kon deze harde voorwaarde door niemand worden gegarandeerd waardoor we niet van alle partijen een vergunning krijgen. Dit maakt het onmogelijk om dit jaar de ZLM Tour te organiseren.’

‘Erg jammer dat we ondanks al het harde werken van zowel vrijwilligers, werknemers, partners, leveranciers en etappeplaatsen deze editie niet doorgaat. Op dit moment zijn er echter belangrijkere zaken en samen met ZLM Verzekeringen en alle andere betrokken stakeholders gaan we zorgen voor continuïteit van deze Nederlandse meerdaagse koers. We willen dé voorbereidingskoers op de Tour de France zijn voor sprinters, dan moeten we dit ook voor ploegen waarmaken. Door nu een beslissing te nemen, kunnen de ploegen zich nog elders voorbereiden op de Tour. We hebben gedaan wat we konden, en rekenen erop dat ze volgend jaar weer bij ons aan de start staan.’ aldus Martin de Kok, algemeen manager van organisator Libéma Profcycling.

De ZLM Tour zal in 2022 weer plaatsvinden in aanloop naar de Tour de France. We willen onszelf immers blijven profileren als dé ideale voorbereidingskoers op de Tour de France, specifiek voor sprinters’, aldus de Kok.