KNWU presenteert ‘openingsplan wielersport’

Wielerbond KNWU heeft onlangs haar ‘openingsplan wielersport’ gepresenteerd om stap voor stap de wieleractiviteiten voor alle categorieën weer op te starten

Per 15 mei wordt gestart met trainingswedstrijden op afgesloten clubparcoursen. Dat gebeurt in de acht wielerdistricten waarbij onnodig reizen wordt voorkomen door te starten op basis van woonplaats. Dit zullen wedstrijden zijn voor renners tot en met 23 jaar (jeugd, nieuwelingen, junioren en beloften) op een afgesloten wielerbaan, zonder publiek of aanhang. Stap 2 maakt wedstrijden voor renners 23+, nog steeds in een afgesloten omgeving en zonder publiek, weer mogelijk. Er wordt gereden in acht gesloten regiocompetities. Doordat renners in de eigen omgeving aan wedstrijden kunnen deelnemen worden reisbewegingen beheersbaar en beperkt gehouden.

 

Vanaf 29 mei kunnen de renners boven de 23 (elite-zonder-contract, masters en sportklasse/amateurs) ook op afgesloten parcoursen wedstrijden gaan rijden. Dit plan is de basis voor het weer opstarten van wedstrijden. Per beslismoment van de overheid wordt dit plan aan de hand van de actuele omstandigheden en regelgeving tegen het licht gehouden en waar nodig bijgestuurd. De genoemde data en het aantal wedstrijden worden wanneer nodig, direct aangepast. Indien mogelijk wordt er vanaf 15 mei vijf zaterdagen of zondagen achtereen gereden op de afgesloten parcoursen in de acht wielerdistricten die de KNWU rijk is.

 

Volgens manager sport van de KNWU, Henk van Beusekom, is het belangrijk voor te sorteren op én de mogelijkheden die er binnenkort ontstaan én op de Nederlandse kampioenschappen die in juni verreden worden. Als het aan de KNWU ligt, gaat in de maand juni de wielersport weer volop draaien, waar nodig binnen kaders vanwege het dan gevoerde coronabeleid. “De animo voor de kalender met klassiekers is ongekend hoog. Er zijn veel organisatoren die heel graag hun wedstrijd willen laten verrijden in 2021. We moedigen hen aan om het vergunningentraject in te gaan en steunen hen waar we kunnen. Ondertussen is ook de politiebegeleiding voor deze wedstrijden zeker gesteld. Maar zowel richting die wedstrijden als de nationale kampioenschappen NK Jeugd in Veendam(12-13 juni) , het NK Tijdrijden voor elite (m/v) en beloften-mannen (16 juni) in Emmen en het NK op de weg (17-20 juni) op de VAM-berg is het belangrijk dat renners al enkele trainingswedstrijden in de benen hebben. We zijn op dit moment bezig te inventariseren waar dat kan en hebben al enthousiaste reacties gekregen van districten en clubs om een dergelijke locatie aan te wijzen. Dit worden centraal gelegen plekken op locaties waar je kunt waarborgen dat er geen publiek aanwezig is. We werken nu aan een selectieprocedure voor het NK op basis van een klassement over die wedstrijden en ook op basis van resultaten uit het verleden. Sommige renners hebben immers weinig gekoerst het afgelopen jaar. Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van de krachtsverhoudingen. Maar afgezien daarvan is het ontzettend fijn voor iedereen om straks weer wedstrijden te kunnen rijden. We zijn ervan overtuigd dat door het rijden in de eigen regio, zonder publiek en in de buitenlucht de kans op besmettingen nihil is. En dat we dus veilig weer kunnen opstarten.”