ZLM Tour houdt Zeeuwse wielergeschiedenis in ere

De ZLM Tour rijdt op donderdag 10 juni over het parcours van de voormalige Ronde van Midden-Zeeland. De bekende Zeeuwse badplaatsen en wielerdorpen worden in het parcours opgenomen, alsook de Oosterscheldekering & de Zeelandbrug. Vergeleken met voorgaande jaren wordt het parcours tegengesteld gereden in 2021, om zo te finishen in Goes, de bakermat van de Ronde van Midden-Zeeland. De startlocatie wordt na overleg met de betreffende gemeente nog niet bekend gemaakt. Om de wedstrijd door te laten gaan, moeten de coronamaatregelen wel toestaan dat er publiek welkom is.

 

‘Nadat bekend werd dat de Tacx Pro Classic in 2021 niet verreden zal worden, heb ik meteen contact opgenomen met het bestuur van deze ronde. Deze ronde kan worden gezien als ‘Zeeuws-wielererfgoed en daarom ben ik blij dat we de krachten kunnen bundelen om in 2021 deze ronde alsnog in Zeeland te kunnen rijden’ aldus Martin de Kok, general manager van Libéma Profcycling, organisator van de ZLM Tour.

 

De organisatie van de Tacx Pro Classic is blij dat de ZLM Tour haar ronde voor een jaar wil ‘adopteren’ om samen met hun vrijwilligers de ZLM Tour met hun expertise te ondersteunen. De stichting heeft de ambitie om in 2022, wanneer het coronavirus achter ons ligt, het weekend voor de ZLM Tour weer zelfstandig de Tacx Pro Classic te rijden.

 

Ook de provincie Zeeland is kartrekker van het initiatief. Jo Annes de Bat: ‘De Ronde van Midden-Zeeland kent een rijke historie die al meer dan 60 jaar teruggaat. Het voortzetten van deze ronde tijdens een UCI ProSeries wedstrijd zet Zeeland internationaal positief op de kaart, waardoor ik trots ben dat wij als provincie een steentje kunnen bijdragen aan deze wedstrijd in een uitdagend coronajaar.’

 

Tacx blijft betrokken bij deze nieuwe opzet. Koos Tacx: ‘Wij zijn in 2017 begonnen als hoofdsponsor van deze wedstrijd. Onze ambitie was om de wedstrijd te laten uitgroeien tot een najaarsklassieker in Nederland. We dragen het Nederlandse wielrennen een warm hart toe en zullen en willen ook in deze opzet, de wedstrijd blijven ondersteunen.’

 

Ook de gemeente Goes kijkt uit naar de terugkeer van de wielerwedstrijd. ‘We kennen beide wedstrijden en zijn als gemeente al meerdere malen etappeplaats geweest bij zowel de Ronde van Midden-Zeeland als de ZLM Tour. We zijn een sportieve gemeente en stralen dat ook uit. Met de finish bij het Omnium in Goes betrekken we ook een belangrijke regionale sportaccommodatie’ aldus Joost de Goffau, wethouder sport bij de gemeente Goes.

 

De ZLM Tour kenmerkt zich als sprinterswedstrijd en zorgt voor een laatste voorbereiding op de Tour de France. De ZLM Tour was in 2019 een groot succes. Mike Teunissen van Jumbo-Visma ging er met de eindzege vandoor. Enkele weken later won Teunissen in Brussel de openingsetappe van de Tour de France en mocht hij de gele trui aantrekken. Ook Dylan Groenewegen en Lotto-Soudal sprinter Caleb Ewan waren succesvol in de ZLM Tour en boekten daarna nog ritzeges in de Tour de France.