‘Parcours EK Veldrijden is een eerlijke ronde’

30 oktober 2020

Net als twee jaar geleden tekende Richard Groenendaal voor het ontwerp van het EK-parcours op het terrein van Autotron Rosmalen. Hij kwam tot een paar kleine aanpassingen in vergelijking met de vorige uitgave, maar over het algemeen is het een omloop die volgens hem de veldrijders de kans geeft het verschil te maken, maar ook om een eventuele fout te herstellen. “Ik denk dat het een eerlijke ronde is.” De kampioenschappen worden verreden voor elite en beloften (m/v). 

Groenendaal noemt het grote aantal natuurlijke en aangelegde hindernissen de belangrijkste factor in het parcours, waar nauwelijks hoogteverschil in zit en waar het terrein ook niet gevoelig is voor weersinvloeden. “Het is de aaneenschakeling van ritmeverstoringen die uiteindelijk door gaat wegen en ervoor zorgt dat er toch verschillen gemaakt kunnen worden. Je zag het aan de manier waarop Annemarie Worst won de vorige keer, die kon haar concurrenten onder druk blijven zetten door een hoog tempo op te leggen en zo goed als foutloos te blijven. Daarachter moest men haar daardoor uiteindelijk toch ruimte door geven. Mathieu van der Poel reed bij de mannen dan weer op een recht stuk weg, maar wel op het moment dat het veld al volledig uit elkaar was geslagen. Dat komt toch omdat je die aaneenschakeling hebt van hindernissen als de balken, een brug, een strandje en een zandbak. En weersinvloeden zullen heel beperkt zijn, tot het stukje achterop het parcours. Alleen als het tijdens de wedstrijden onophoudelijk regent, kan er wat meer moddervorming ontstaan.”

 

Hij vindt het leuk om nog eens een EK-parcours uit te kunnen tekenen op hetzelfde Autotron-terrein in Rosmalen. “Als je een parcours uittekent, dan denk je bij het uitzetten van de palen en de linten altijd al: ‘dat had net iets anders gemoeten’. Maar dan kun je niet meer terug. Nu mag ik het perfectioneren. De belangrijkste verandering met de vorige keer is dat de start- en finishstrook diagonaal over het terrein getrokken is en niet recht. Het leidt bijvoorbeeld tot een iets veiliger startsituatie. En je komt beter uit met de finish. We hebben daarom ook een extra trap geplaatst. Ook hebben we de vlonder niet meer in het water geplaatst. Die was voorzien en gaf ons wat ruimte, maar ook spektakel. In een uitgave zonder publiek letten we ook op de kosten. Je moet zo’n vlonder huren en er moeten duikers in het water liggen om renners eventueel te kunnen redden als ze eraf vallen. Bovendien hebben we zonder toeschouwers die extra ruimte niet nodig.“

Die editie zonder publiek kan dan juist weer heel goed op de huidige locatie gerealiseerd worden. “Je kunt het terrein afschermen voor publiek, maar je kunt er ook voor zorgen dat je de verschillende groepen – renners, vrijwilligers en media – van elkaar gescheiden blijven met aparte ingangen en terreinen. Natuurlijk hadden we liever een terrein vol publiek gehad, maar nu dat niet kan en mag door de coronamaatregelen, kunnen we wel garanderen dat we aan de eisen voldoen.”

 

Geen publiek, geen VIPS. Het is niet de enige aanpassing die er gedaan is de afgelopen weken. De organisatie van het EK Veldrijden in ’s-Hertogenbosch heeft namelijk deze week nog in overleg met betrokken instanties besloten de junioren categorieën (voor jongens en meisjes) uit het programma van de continentale titelstrijd te schrappen. De reden voor dit besluit is dat deze sporters gezien hun leeftijd niet over de vereiste topsportstatus beschikken. Bovendien hebben meerdere Europese landen recentelijk besloten dat deze leeftijdscategorie (-19) geen sport in competitieverband mag beoefenen.

 

Groenendaal verwacht bij de mannen een duel tussen Toon Aerts en Eli Iserbyt. “Dat zijn de renners die er de afgelopen weken bovenuit staken. Bij de vrouwen is het lastiger te voorspellen. Met name de Nederlandse toppers zijn aan elkaar gewaagd. Al denk ik dat Ceylin del Carmen Alvarado heel goede papieren heeft.”

Het programma ziet er als volgt uit:

Zaterdag 7 november:

09.00 – 12:00 Officiële training

12:30 – 13.25 Mannen U23

14.00 – 15.00 Vrouwen Elite

Zondag 8 november:

09:00 – 11.30 Officiële training

12.00 – 12.50 Vrouwen U23

12.45 – 13.15 Officiële training

13:30 – 14:35 Mannen Elite