Verkiezing ‘Wielrenner van het Jaar’ gaat door

29 oktober 2020

Hoewel het wielerseizoen door de coronacrisis er dit jaar anders uitziet dan voorgaande jaren, komt er tóch een verkiezing van ‘Wielrenner(m/v) van het Jaar’. Zowel op de weg, baan als in het BMX, cyclocross en mountainbike zijn in 2020 voldoende wedstrijden verreden om een verkiezing te organiseren.

 

Omdat grote bijeenkomsten vanwege de pandemie niet mogen worden georganiseerd, vindt de uitreiking van de verschillende trofeeën niet plaats tijdens het traditionele wielergala in ‘s-Hertogenbosch. “We kijken nog naar een passende mogelijkheid om de beste coureurs in het zonnetje te zetten”, zegt René Koppert van Club 48, de vereniging van oud-renners. Samen met Iris Slappendel en Chantal Beltman heeft hij zich gebogen over de opzet van de verkiezing in dit bijzondere jaar. “We hebben ondanks het wegvallen van veel wedstrijden, toch unieke prestaties gezien. Nederlandse renners hebben in veel disciplines uitmuntend gepresteerd. Op basis van deze prestaties gaat een team deskundigen de nominaties vaststellen.”

 

Iedereen, zowel supporters als (oud-)renners, kan zijn of haar stem uitbrengen. Voor het eerst kan het publiek via de populaire site Wielerflits meestemmen. De actieve renners stemmen via de eigen organisatie VVBW. De derde categorie stemmen is afkomstig van de leden van Club 48 (oud-renners).

 

De namen van de genomineerden worden begin november bekendgemaakt. Medio december wordt duidelijk wie zich de beste renners van het seizoen 2020 mogen noemen en hoe de prijzen worden uitgereikt.

 

In 2019 gingen de prijzen naar Mathieu van der Poel (Wielrenner van het jaar), Annemiek van Vleuten (Wielrenster van het jaar) en Lorena Wiebes (Wielrenner van de toekomst).