TI Raleigh team verkent Ronde van Frankrijk in Brabant

27 juli 2020

Na 24 jaar is de Tour terug in ’s-Hertogenbosch met de Ronde van Frankrijk in Brabant. Dit is een evenement voor de recreatieve fietsers waarbij de deelnemers de uitdaging aangaan om in één dag de ronde te rijden.

De organisatie van de Boels Ladies Tour heeft in samenspraak met de beoogde etappeplaatsen besloten dat de enige etappekoers voor vrouwen in de UCI Women’s WorldTour in de Benelux in 2020 geen doorgang zal vinden. De wedstrijd was aanvankelijk in augustus voorzien en had op de herijkte kalender van de internationale wielerbond UCI een nieuwe datum gekregen van 1 tot en met 6 september. Het is de organisatie onmogelijk gebleken om het verantwoord doorgaan van dit evenement te kunnen garanderen.

 

De route heeft namelijk de vorm van de contouren van Frankrijk en is circa 80 km lang. Het evenement is in het weekend van 29 en 30 augustus 2020. In dat weekend is ook de start van de Tour de France in Nice. Voor meer info en inschrijven zie www.RvFBrabant.nl

De opbrengst van het evenement gaat naar Spieren voor Spieren. Spieren voor Spieren heeft als missie om alle spierziekten bij kinderen te verslaan.

De meest succesvolle Nederlandse wielerploeg ooit is het TI Raleigh team. In de jaren ’70 en ’80 werden de etappe overwinningen aan elkaar geregen. Hoogtepunt was uiteraard de toer van ’80 toen Joop Zoetemelk de ronde wist te winnen, dit is nu precies 40 jaar geleden.

Op dinsdag 28 juli heeft een aantal renners van dit roemruchte team de route van de Ronde van Frankrijk in Brabant al gereden. De start was bij de Maaspoort Sport & Events in ’s-Hertogenbosch waar burgemeester Mikkers van ’s-Hertogenbosch de renners verwelkomde.

Aan de start stonden de Raleigh renners: Gerben Karstens; Aad van den Hoek; Piet van Katwijk; Theo de Rooy; Jacques Hanegraaf; Adri van Houwelingen; Franky de Gendt; Fred Rompelberg; Ko Hoogendoorn; Klaas Pieter Sterk en René Koppert.

Als gastrenners was viervoudig touretappe winnaar Erik Dekker aanwezig die z’n debuut maakte in de Raleigh formatie.

‘Wat een gaaf initiatief’, zegt directeur Minke Booij van de stichting. ‘Spieren voor Spieren is ontstaan vanuit topsporters. Topsporters weten als geen ander hoe belangrijk een goed functionerend lichaam is voor het leveren van topprestaties, hoe anders is dat voor kinderen met een spierziekte. Wij zijn elke keer opnieuw onder de indruk en dankbaar dat sporters hun gezonde spieren inzetten om geld in te zamelen voor zieke spieren. Zo komt genezing voor kinderen met een spierziekte sneller dichterbij.’

Inschrijven voor de Ronde van Frankrijk in Brabant op 30 augustus kan via onderstaande link:

https://www.sportenvoorspieren.nl/uitdaging/de-ronde-van-frankrijk-in-brabant

De afgelopen maanden heeft Courage Events als organisator van de Boels Ladies Tour met alle betrokkenen (gemeenten, sponsors, teams, rensters en bonden) vooral gekeken naar de mogelijkheid om de uitgave 2020 door te laten gaan. Al dan niet in afgeslankte vorm. Op ruim een maand van de beoogde startdatum 1 september is door de belangrijkste partijen de conclusie getrokken dat dit onder de huidige omstandigheden onmogelijk is.

 

Thijs Rondhuis van Courage Events legt uit wat de achtergronden voor dit besluit zijn geweest. “Het belangrijkste struikelblok om een sportevenement als de Boels Ladies Tour te kunnen organiseren is de noodverordening dat een organisatie verantwoordelijk is voor het totale gebied van haar evenement. Voor ons is dat het gehele parcours gedurende meerdere dagen. Deze wet is helder, naar aanleiding hiervan hebben een aantal gemeenten laten weten op basis van deze regel geen vergunning te gaan verlenen.” 

 

Maar er spelen ook andere onzekerheden mee. “Het weer recent oplaaien van het virus op verschillende plekken in Europa. Ook de cijfers in Nederland hebben een negatieve lijn. Hiermee wordt de onzekerheid de komende vier weken groter en de financiële risico’s nemen daarmee aanzienlijk toe. De te nemen maatregelen zouden tenslotte zwaar hebben gedrukt op het profiel van onze wedstrijd. Met het weren van publiek en het moeten schrappen van veel van de geplande side-events blijven er onvoldoende argumenten over om van een Boels Ladies Tour te spreken waar we voor staan.”