CCC-Liv wil elke koers op oorlogssterkte zijn

Wielerploeg CCC-Liv rijdt de Nafarroako Klassikoa (23 juli), Klassiko Navarra (24 juli) en Durango-Durango (26 juli) als eerste officiële wedstrijden in teamverband. Op de website van het team blikken ploegleider Jeroen Blijlevens en teammanager Eric van den Boom alvast vooruit op de herstart van het wielerseizoen.

 

 

Ben je blij dat het seizoen kan gaan beginnen?

Ploegleider Jeroen Blijlevens: “We hebben, net als iedereen, een uitdagende en onzekere periode achter de rug. Toen de aangepaste kalender werd gepresenteerd, konden we in ieder geval weer voorzichtig planningen maken en doelen stellen, wat belangrijk is voor topsporters. Het is fijn dat er nu definitief zicht is op koersen. Er wacht ons een heel druk programma. We starten met mooie wedstrijden in Spanje. Daar stomen we ons klaar voor de eerste grote WorldTour-wedstrijden in augustus. Na die aanloop beginnen in september de rondes. In oktober wachten de hoogtepunten van het klassieke voorjaar.”

 

Is het lastig om selecties te maken voor de koersen?

Blijlevens: “We hebben bij CCC-Liv de luxe dat we over een grote, kwaliteitsvolle groep beschikken. Rensters zijn aan elkaar gewaagd. Dat maakte het een pittige kluif om ons programma rond te maken. We hebben vooraf vastgesteld dat we iedereen zo veel mogelijk kansen willen bieden in de resterende wedstrijden. Daarbij hebben we uitgesproken dat we overal op oorlogssterkte aan de start willen verschijnen. We hebben keuzes moeten maken die soms niet voor iedereen ideaal zijn. Maar ja, je kunt nou eenmaal niet met tien sterke rensters een geliefde klassieker of ronde ingaan. Gelukkig heeft iedereen binnen de ploeg begrip voor de situatie en de moeilijkheden waarvoor we stonden.”

 

Wat worden de sportieve hoofddoelen?

Blijlevens: “Het seizoen is weliswaar kort en compact, maar onze ambities zijn er niet minder om. We gaan ervoor om in elke wedstrijd zichtbaar te zijn en te scoren. Overal waar we starten, willen we een serieuze rol van betekenis spelen. Voor sommige wedstrijden is het lastig om nu al een heel concrete verwachting uit te spreken. Neem bijvoorbeeld de Giro Rosa: Ashleigh Moolman-Pasio en Marianne Vos zijn daar traditiegetrouw sterk, maar we kennen het exacte parcours nog niet. En een wedstrijd als Parijs-Roubaix is heel specifiek en nieuw voor ons peloton. Dat blijft ook afwachten. We zullen daar met de ervaring van performancemanager Lars Boom in ieder geval alles proberen uit te halen.”

 

Hoe sterk zijn de rensters op dit moment?

Blijlevens: “Dat is de grote vraag die elke ploeg op dit moment heeft. Het is heel lastig aan te geven hoe de verhoudingen in het peloton straks zullen zijn. Wie is de coronatijd goed doorgekomen en wie niet of minder goed? Sommige rensters hebben wedstrijden nodig om in het juiste ritme te komen, anderen zijn gelijk in vorm. Onze performancemanager heeft ons achter de schermen regelmatig geüpdatet over de vorderingen. Zonder specifieke namen te noemen: ik weet dat sommige rensters echt fantastische trainingswaarden halen. En we hebben natuurlijk heel wat ervaring in onze gelederen. Ashleigh Moolman-Pasio en Marianne Vos zullen er straks echt staan, die hoeven we echt niet extra te motiveren.”

 

Hoe werken de rensters toe naar de herstart?

Teammanager Eric van den Boom: “Topsporters stellen altijd doelen. In maart vielen al die doelen in één klap weg. We hebben het als ploeg zo goed mogelijk proberen op te vangen, onder andere met wekelijkse online teammeetings. Dit om met elkaar in contact te blijven en de moraal zo goed mogelijk te houden. Het werd als zeer prettig ervaren toen er weer werd gesproken over hervatting van de competitie. We hebben nog even overwogen om gezamenlijk als team voor te bereiden, ook met het oog op de gezondheid. Maar we merkten ook dat rensters waarde hechten aan hun persoonlijke seizoensvoorbereiding. Bijvoorbeeld Valerie Demey en Agnieszka Skalniak rijden nu nationale wedstrijden in eigen land. En Soraya Paladin en Marianne Vos zijn op hoogtestage. Ashleigh Moolman-Pasio slaapt dan weer thuis in een hoogtetent met een verlaagd zuurstofgehalte. We laten rensters vrij in hun aanpak, al staan zij wel in nauw contact met de staf. We monitoren hun gezondheid sinds maart dagelijks.”

 

Is er nieuws op het sponsorvlak?

Van den Boom: “Het bedrijfsleven heeft her en der zware klappen gekregen. Het coronavirus is helaas ook niet aan de deur van onze hoofdsponsor CCC voorbijgegaan. Dat heeft iedere wielerfan wellicht vernomen. We hebben de afgelopen tijd, volkomen logisch, vaak de vraag gekregen hoe onze sponsorsituatie er volgend jaar zal uitzien. We willen niets liever dan concreet zijn, maar kunnen dat op dit moment nog niet. We onderzoeken diverse scenario’s en zien dat de ontwikkelingen in de juiste richting gaan. Het uitgangspunt bij al die scenario’s is dat we de komende jaren kunnen vasthouden aan ons hoge ambitieniveau.”