La Vuelta start niet op 14-15-16 augustus

De internationale wielrenunie UCI en de organisatie van de Tour de France, de ASO, hebben bekend gemaakt dat de Tour de France verreden zal worden van 29 augustus tot 20 september 2020. Hierdoor vindt de Ronde van Spanje (La Vuelta) niet in augustus van dit jaar plaats. Dus ook de etappes die op 14, 15 en 16 augustus stonden gepland in Nederland worden niet in dat weekend verreden.

Een nieuwe datum voor de start van La Vuelta 2020 is er nog niet. De UCI overlegt de komende weken met de Spaanse organisatie over een nieuwe datum. Zodra deze bekend is, zullen de consequenties hiervan moeten worden onderzocht door de Spaanse en Nederlandse projectorganisatie.

 

Martijn van Hulsteijn van La Vuelta Holanda: “Natuurlijk is dit even iets wat we moeten verwerken. Wij waren er klaar voor om in het weekend van 14, 15 en 16 augustus het evenement te organiseren in de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Maar de Corona-crisis heeft de hele sportwereld deze zomer op zijn kop gezet en dit treft ons nu ook. We zijn niet het enige sportevenement dat verschoven wordt of mogelijk verschoven wordt. Een concrete datum is er echter niet dus wat dat betreft moeten we nog even afwachten.”

 

Zodra een nieuwe datum voorgesteld wordt, zal La Vuelta Holanda de consequenties hiervan onderzoeken. Dit betekent dat het samen met de startsteden Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Breda en de provincies Noord-Brabant en Utrecht zullen bespreken welke mogelijkheden er liggen. Maar dit geldt ook voor de 31 andere doorkomstgemeenten en voor alle andere betrokkenen.

 

Van Hulsteijn: “Er spelen ontzettend veel factoren mee. Welke andere evenementen zijn er op dat moment, hoeveel politie-inzet is er beschikbaar enzovoorts. En bij een evenement dat op de openbare weg plaatsvindt, zoals La Vuelta, is het ook van belang te onderzoeken welke infrastructurele werken gaande zijn.”

 

Indien organisatorisch verplaatst kan worden naar het najaar van 2020, wil dit niet zeggen dat dit gebeurt. Vanwege de Corona crisis is dit niet alleen een kwestie van de UCI, maar ook van de Nederlandse overheid en de Spaanse overheid. Net als met andere evenementen moet La Vuelta afwachten wat hierin geadviseerd of besloten wordt. Zij volgt te allen tijde de adviezen en richtlijnen van de centrale overheden.

 

La Vuelta a España zou in 2020 op vrijdag 14 augustus van start gaan in de stad Utrecht met een ploegentijdrit. De tweede en derde etappe stonden gepland op 15 en 16 augustus, waarbij het peloton door de provincies Utrecht en Noord-Brabant zou fietsen. De organisatie van deze eerste etappes van de Ronde van Spanje is in handen van de drie steden Utrecht, Breda en ’s-Hertogenbosch en de provincies Utrecht en Noord-Brabant.