Acht van Chaam Classic op 28 juli

1 juli

Sinds 1933 wordt in Chaam Nederlands oudste internationale wielerwedstrijd voor professionals gereden: De Acht van Chaam.Vanaf de jaren zestig staat de Tour de France centraal voor de Acht van Chaam en kiest men de eerste woensdag na de Tour de France als vaste datum.

De Acht van Chaam is in 2014 geplaatst op de Nationale Inventaris Cultureel Erfgoed van het Koninkrijk der Nederlanden. Voor de vierde keer wordt dit jaar op 28 juli de Acht van Chaam Classic gehouden. De Acht van Chaam Classic is een toertocht voor sportieve wielertoeristen met start en finish op de “meet” van de Acht, bij café ’t Chaamsche Wapen. Voor de minder competitieve fietsers wordt op dezelfde dag een fraaie gezinstoertocht in de bosrijke omgeving van Chaam georganiseerd.

Als eerbetoon aan de Brabantse wielercultuur voert de Acht van Chaam Classic 2019 langs alle West-Brabantse steden en dorpen waar tegenwoordig nog een professioneel wielercriterium wordt verreden. Achtereenvolgens gaat de tocht (125km) door Made, Zevenbergen, Roosendaal en Etten-Leur met uiteraard vertrek en aankomst in Chaam.

Wielertoeristen kunnen kiezen uit twee afstanden: 75km of 125km. De tocht heeft de vorm van een 8. Op het knooppunt is een verzorgingspost ingericht met voldoende eten en drinken voor alle deelnemers. De rijders van de 75km komen hier één keer langs, de rijders van de 125km komen hier twee keer langs.

Inschrijven voor de toertocht kan ’s morgens tussen 8.00 & 10.30 uur. Het inschrijfgeld is €10,00. De helft van het inschrijfgeld komt ten goede aan de organisatie van de Acht van Chaam om het behoud van de dit unieke wielerevenement ook in de toekomst te garanderen. Met uw sportieve deelname aan deze toertocht of gezinstocht geeft u dus de Acht van Chaam een financieel duwtje in de rug.

Inschrijven voor de gezinstoertocht kan van 10.00 tot 14.00 uur. Inschrijfgeld hiervoor is €7,50 inclusief een consumptiebon van ’t Chaamsche Wapen.

Op het speciaal ingerichte wielerterras van ’t Chaamsche Wapen is het na aankomst gezellig napraten over de gereden rit. Alle deelnemers krijgen bij aankomst een kop koffie of thee aangeboden met appelgebak. De muzikale omlijsting wordt afwisselend verzorgd door een DJ en live muziek. Fietsen kunnen in een veilige omgeving gestald worden. Dit après fiets feest is uiteraard ook toegankelijk voor niet-deelnemers.

Door de inrichting van het wielerterras kan er deze dag níet geparkeerd worden achter café ’t Chaamsche Wapen. Parkeren kan eenvoudig op het Marktplein 200 meter verderop aan de Dorpsstraat.