Grootse zege Van der Poel in Amstel Gold Race

Mathieu van der Poel heeft op grandioze wijze de Amstel Gold Race gewonnen. Met nog enkele kilometers te gaan leek het in eerste instantie niet naar uit te zien dat Van der Poel zou gaan winnen.

De Fransman Julian Alaphilippe en de Deen Jakob Fuglsang hadden een ruime voorsprong op de Pool Michal Kwiatkowski. Achter Kwiatkowski volgende de Australier Simon Clark en Bauke Mollema. Achter deze 5 renners vormde zich een klein groepje onder de aanvoering van Van der Poel. De  Brabander sleurde de groep de Bemelerberg over. Vooraan speelden Fuglsang en Alaphilippe hoog spel waardoor hun tempo zakte. Met nog 1 kilometer te gaan was het Kwiatkowski die als eerste aansloot bij de twee leiders. In de achtergrond naderde de groep van Van der Poel die inmiddels Mollema en Clarke hadden achterhaald. Omdat niemand van de achtervolgers overnam van Van der Poel dichtte hij zelf het gaat met  de eersten en ging met zo’n 300 meter te gaan ook zelf de eindsprint aan. Tot uitzinnige vreugde van het publiek hield hij stand en zegevierde hij. Clarke werd tweede en Fuglsang werd derde. De 24-jarige won 29 jaar na zijn vader Adrie de Amstel Gold Race.

CCC-Liv kopvrouw Marianne Vos is als derde geëindigd in de Amstel Gold Race voor vrouwen. De Brabantse, die onderweg nog een keer van fiets moest wisselen, kon na een ijzersterke wedstrijd in de finale op de Cauberg net niet mee met de latere winnares Katarzyna Niewiadoma en nummer twee Annemiek van Vleuten. Demi Vollering eindigde op een mooie zevende plek.