Stichting Pavé76 start ploeg voor junior-vrouwen

De Bredase stichting Pavé76 gaat in 2018 van start met een ploeg voor junior-vrouwen. “De reden dat we het laatstgenoemde project opstarten is er een vanuit passie en hart voor de wielersport”, vertelt Servais Knaven, voorzitter van de stichting Pavé76. 

“In de top van het vrouwenwielrennen gaat alles enorm goed. Maar niets is echter minder waar. De meiden die nu aan de top zijn kunnen een goede boterham verdienen, waardoor ze veel langer blijven koersen. Tevens stijgt het niveau en worden wedstrijden alsmaar langer. In de top van het gebouw wordt dus enorm gebouwd en vernieuwd. Daaronder, vanuit de basis gebeurt er echter niets. Het gebouw raakt onder het Penthouse verouderd. Na hun achttiende jaar worden de junioren U23-vrouw en worden ze voor de leeuwen gegooid. Ze staan meteen aan de start met Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Voor deze meiden is er geen vangnet. Het overgrote deel komt terecht bij een lokale wielervereniging, waar ze vaak stil blijven staan in hun ontwikkeling. Mede hierdoor stoppen veel rensters op jonge leeftijd, waardoor veel potentiële toppers verloren gaan en Nederland straks niet voldoende tot geen opvolging heeft als de toprensters van nu stoppen. Wij willen met dit project de meiden een gedegen opleiding geven en hen klaarstomen voor de stap naar een ploeg op het hoogste niveau: een UCI Worldteam.” Op dit moment is in APB Asbestpartners al een hoofdsponsor gevonden die zijn steun heeft toegezegd. Verder wordt De Keyzer Zekerheid uit Breda een van de cosponsoren. Daarnaast worden nog gesprekken gevoerd met andere partijen die een bijdrage willen leveren.

Pavé is het Franse woord voor plaveien en het betekent tevens ‘kassei’. Dat is een (in)directe verwijzing naar de overwinning van Knaven in Parijs-Roubaix in 2001. De stichting is vorig jaar opgericht na de eerste editie van de Bavelse Berg Challenge, een wielerklassieker voor jeugdrenners in de regio Breda. Het cijfer 76 staat voor de regio Breda, waar alle bestuursleden van Stichting Pavé76 hun hart aan hebben verloren. Knaven: “Het doel van de stichting is: het plaveien van wegen voor (jonge) wielrenners in deze regio, maar ook nationaal. We richten ons op het organiseren van leuke, uitdagende wielerevenementen. Daarnaast willen we de wielersport ook helpen door ons in te zetten voor het realiseren van nieuwe accommodaties. Zo zijn we in samenwerking met het NHTV met een haalbaarheidsstudie bezig om te kijken naar de mogelijkheden om een overdekte wielerbaan in Breda te realiseren. Tevens doen we erg ons best om van de, inmiddels befaamde, Bavelse Berg een permanente wielerlocatie te maken, waar wielrenners op de weg kunnen rijden, kunnen veldrijden en atb-en, en waar ook handbikers en skeeleraars kunnen trainen.”