Wereldtitel voor Mathieu van der Poel

In het Deense Bogense heeft Mathieu van der Poel een subliem veldritseizoen bekroond met een tweede wereldtitel. Na zijn eerste wereldtitel in 2015 kon hij zich eindelijk weer in 2019 in de regenboogtrui laten hijsen.

Twee demarrages waren er voor nodig om zijn naaste concurrenten uit te schakelen. Bij de eerste demarrage op de schuine kant van Bogense kreeg hij de Belg Toon Aerts achter zich aan. Aerts reed volle bak om Van der Poel te achterhalen en hielp daarmee zijn landgenoot en titelverdediger Wout van Aert. Van Aert kon even later het gat dichten op Van der Poel. Iets wat dit veldritseizoen maar weinig gebeurd was. Maar enkele ronden later, na ongeveer een half uur wedstrijd, plaatste Van der Poel op de schuine kant weer een  versnelling. Van Aert maakte een fout en slipte weg waarna Van der Poel enkele seconden voorsprong kreeg. De jonge Brabander bouwde ronde voor ronde zijn voorsprong uit tot een halve minuut.

Van Aert was geklopt en kreeg in de laatste ronde nog gezelschap van Aerts die op weg ging naar zilver. Van der Poel nam geen risico meer in de laatste ronde, hij sprong niet meer al rijdend over de balken maar stapte af. Met zijn fiets in de lucht en tranen over de wangen stapte Van der Poel over de eindstreep voor zijn tweede wereldtitel. Toon Aerts nam wel risico om het zilver te pakken en schoof onderuit waardoor niet hij maar Van Aert het zilver won. Aerts werd 3de.

Van de overige Brabanders eindigde Sieben Wouters als 15de, Stan Godrie als 17de, Corne van Kessel als 18de en David van der Poel als 20ste.