EK Veldrijden van 1995 tot Rosmalen 2018

1 november 2018

In Rosmalen wordt van 2 tot en met 4 november het EK veldrijden gehouden. Een mooi moment om eens terug te kijken op de historie van het EK veldrijden. 

De profs strijden pas sinds 2015 (Huijbergen) om de Europese titel, maar de allereerste crosswedstrijden die gereden werden om de Europese titels gaan toch alweer terug naar 1995. Op het toenmalige WK in Eschenbach werd er toen door de renners in de categorie beloften gestreden om de  Europese titels. Er bestond toen nog geen WK voor beloften en daarom gaf men de wedstrijd het predicaat mee van EK voor beloften. Dat EK in 1995 werd toen gewonnen door de Tsjechische renner Pospisil. In 1996 werd er dan wel een eerste WK voor beloften georganiseerd met het gevolg dat het EK voor beloften weer van de kalender verdween. 

 

Vanaf 2003 wordt er jaarlijks (begin november) gestreden om de Europese titels. In 2003 werd er gefietst in de categorieën heren beloften, heren junioren en dames elite. In 2013 werd de categorie dames beloften toegevoegd en pas in 2015 in Huijbergen werd het eerste EK veldrijden heren elite betwist. De erelijst van die laatste categorie  weergeven is dus niet echt een grote opgave: de eerste winnaar van de Europese witte trui met de Europese sterren was Lars van der Haar. In 2016 was na een tactisch Hollands-Vlaams steekspel, Toon Aerts de winnaar in het Franse Pont-Château en in 2017 won Mathieu van der Poel de race in Tabor afgetekend. 

 

Alle winnaars in de verschillende categorieën opsommen zou te ver leiden maar wat opvalt is dat  het EK in de “lagere” categorieën dikwijls werd gewonnen door een renner die later ook bij de profs een topper zou worden zoals Niels Albert, Lars Boom, Wout van Aert, Michaël Vanthourenhout en Lars van der Haar. Soms, in het geval van Mike Teunissen, werddie lijn niet doorgetrokken omdat er voor een profavontuur op de weg werd gekozen. Bij de vrouwen staan de namen van Daphny van den Brand (vier keer), Hanka Kupfernagel (drie keer), Marianne Vos (twee keer), Helen Wyman (twee keer), Thalita de Jong (één keer) en Sanne Cant (drie keer) op het palmares. Vorig jaar in Tabor won Cant die derde titel na een gewonnen millimetersprint van Lucinda Brand. Op Tsjechische bodem werden een jaar geleden naast de al genoemde Mathieu van der Poel en Sanne Cant ook de Belg Eli Iserbyt (beloften), de Italiaanse Chiara Teocchi (beloften-vrouwen) en de Zwitser Loris Rouiller (junioren)  Europees kampioen veldrijden. Voor Nederland waren er vier medailles. Van der Poel won goud, Lars van der Haar en Lucinda Brand zilver en belofte Sieben Wouters brons. 

 

Vanaf morgen is het EK Veldrijden in Rosmalen. Drie dagen vol top- en breedtesport op het terrein van het Autotron. De Stichting Grote Prijs van Brabant organiseert dit evenement in nauwe samenwerking met Libéma Profcycling, onderdeel van de Libéma-group en eigenaar van het Autotron. Op de eerste twee wedstrijddagen strijden de masters om de Europese titels en op zondag 4 november wacht de absolute finale met de titelstrijd voor junioren, beloften en elite categorieën. Tickets zijn al te koop vanaf 8 euro. Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang. Voor meer informatie en tickets kijk snel op www.ek-veldrijden.nl.