Wielerdorp Rijsbergen klaar voor tweede editie 'Speer van Rijsbergen'

22 juni 2018

Rijsbergen is op zondag 1 juli weer het middelpunt van fietsliefhebbers. Dan organiseert Wielerdorp Rijsbergen de toertocht 'De Speer van Rijsbergen'. Een vervolg op de succesvolle eerste editie in 2017. De man naar wie de tocht is vernoemd, voormalig profwielrenner Johan van der Velde, vertelt over de voorbereidingen. 

 

“Die eerste editie was zeker een groot succes. Rob van der Valk (van de hotels) kwam na afloop naar mij toe en zei: 'Johan, het zijn vast profs die deze tocht organiseerden? Of anders hebben ze het al veel vaker gedaan.' Dat is toch een prachtig compliment? En dat maakt mij trots, want mijn naam hangt er aan. Maar het zijn de vrijwilligers van Wielerdorp Rijsbergen die het doen." 

Ook dit jaar heeft de toertocht een goed doel: stichting Pim. Bij de inschrijving en op de dag zelf vraagt de organisatie om donaties. Johan en de andere fietsers brachten tijdens hun trainingsrondje een bezoek aan het huis voor meervoudig gehandicapte kinderen in Dorst. "Een prachtig initiatief van ouders die vonden dat de zorg voor hun zoon beter kon en moest. Ze namen het heft zelf in handen en maakten een geweldig huis dat van alle gemakken is voorzien. Er wonen nu zestien kinderen en zij voelen zich daar helemaal thuis. Ik moest echt even slikken toen ik die verhalen hoorde." 

Gevraagd naar de succesformule van de toertocht, somt Johan op: "Mooie routes, goed bewegwijzerd, verzorgingsposten en veiligheid boven alles. Het vertrek- en aankomstpunt was natuurlijk de kers op de taart." Hij doelt op het Village d'Arrivee rondom café het Trefpunt. "Ambiance, een natje en een droogje en grote tv-schermen. Dit jaar valt de toertocht te gelijk met het NK Wielrennen in Hoogerheide. 

Op 1 juli wordt dit jaar het NK Wielrennen verreden. Dat kun je dus na aankomst via de schermen volgen." Bijzonder, want Rijsbergen heeft een historie met het Nederlands Kampioenschap. Maar liefst vier keer ging het rood-wit-blauwe-tricot mee naar het dorp. Tweemaal met Van der Velde en twee keer met Jacques Hanegraaf. "Het wordt tijd dat Rijsbergen weer een nieuwe kampioen voortbrengt", lacht van der Velde. Stichting Wielerdorp Rijsbergen heeft met een diverse activiteiten voor de jeugd in aanloop naar De Speer van Rijsbergen al veel kinderen in aanraking gebracht met de fietssport.

De Speer van Rijsbergen | 1 juli 2018 | Afstanden: 25km - 60km - 100km - 160km. Surf voor inschrijven en meer informatie naar www.wielerdorprijsbergen.nl