Nieuw boek over West-Brabantse wielersport

‘De Gouden Jaren Vijftig van de West-Brabantse Wielersport’. Dat is de titel van het nieuwe boek van auteur Rein Lambregts uit Oosterhout. Lambregts is zijn hele leven al een fervent wielerliefhebber. Als supporter van Piet Hanegraaf in de jaren vijftig, actief renner in de jaren zestig en vanaf midden jaren zeventig als bestuurder (onder meer 20 jaar voorzitter van de BWF) en (mede) organisator van en speaker bij vele tientallen wielerwedstrijden in het West-Brabantse. 

 

In de jaren vijftig van de vorige eeuw beleefde de wielersport in West-Brabant een enorme bloeiperiode. Vooral door de successen van Wim van Est en Wout Wagtmans in de Tour de France en de Giro d’Italia, met gele, groene en roze truien en meerdere etappezeges. 

Wim van Est schreef geschiedenis door als eerste Nederlander in 1951 de gele trui te dragen in de Tour, om er één dag later mee te verdwijnen in het ravijn van de Aubisque. 

Wout Wagtmans is het supertalent, dat op 20-jarige leeftijd in 1950 al debuteert in de Tour de France. In de periode 1953-1956 komt hij tot grote prestaties in de Tour. Hij wint vier etappes en draagt in totaal 12 dagen de leiderstrui. 

Het boek gaat echter niet alleen over de successen van Wim en Wout, maar ook over die van Thijs Roks, Jos Suijkerbuijk, Wies van Dongen, Leo van der Pluijm, Pieter de Jongh, Piet van Est, Bas Maliepaard en nog vele anderen die in de jaren vijftig als wielrenner uit West-Brabant actief waren. 

De boekpresentatie wordt gehouden op 25 april om 14.00 uur in het CultuurCentrum aan de Molenstraat 5 in Zundert. Mensen die niet bij de boekpresentatie aanwezig kunnen zijn, kunnen het boek bestellen door overmaking van 20,- euro op rekening nr. NL 22 ABNA 0440396557 t.n.v. M. Lambregts te Oosterhout. Vriendelijk verzoek om als omschrijving de adresgegevens hierbij te vermelden.